Észak-amerikai mese
childwithbookJani és Matyi testvérek voltak, de nagyon különbözőek. Jani hét esztendős volt, kedves és szorgalmas, Matyi már betöltötte a nyolcat, és igazi rosszcsont volt.
Egy decemberi napon éppen az udvaron játszottak, mikor megjelent előttük egy tündér.
-Azért jöttem, hogy megajándékozzalak benneteket –szólt a tündér, és átnyújtott a fiúknak egy-egy könyvet.
Mikor a két fiú belelapozott a könyvekbe, meglepetten látták, hogy mindegyik lap üres. A könyvbe semmi sem volt írva!
Jani, hálás természetű lévén, megköszönte a tündér ajándékát, ám Matyi nagyon mérges volt. A sárba hajította a könyvet, de később azért hazavitte, és egy billegő asztal egyik lába alá tette támasztékul.
Egy esztendő múltán a tündér ismét megjelent előttük. Ám ezúttal nem hozott ajándékot, hanem arra kérte a fiúkat, hogy mutassák meg a könyveket, melyeket előző évben adott nekik. János odaadta a könyvet, ami olyan szép állapotban volt, mint új korában. A tündér megkérte őket, hogy lapozzanak bele a könyveikbe.
Matyi belenézett, és döbbenten látta, hogy minden oldal piszkos volt, tele pacákkal. Ellenben Jani könyvének lapjai megteltek gyönyörű aranybetűkkel.
-Matyi- szólt a tündér -, minden alkalommal, mikor valami rosszaságot tettél az elmúlt évben, egy újabb paca jelent meg a könyved lapjain. Például, ha komisz voltál a testvéreddel, vagy nem fogadtál szót az anyukádnak. A testvéred viszont nagyon jó volt, s ezért íródtak aranybetűk az ő könyvébe. Jutalmul, amiért segített édesanyjának, mikor átkísért egy idős nénit az úton, vagy amikor hagyta, hogy a játékaival te játsszál.
Janinak annyira tetszett az aranybetűs könyv, hogy szerette volna megtartani, de a tündér elkérte tőle.
-Ezeket a könyveket nem tarthatjátok meg, mert az Idő atyjának könyvtárába kerülnek, hogy tudjuk, melyik gyermek viselkedett jól, és melyik rosszul. De kaptok tőlem két új könyvet üres oldalakkal, és egy év múltán újra eljövök, hogy lássam, mi került a könyveitekbe!
Matyi tanult a hibáiból, és megígérte a tündérnek, hogy mire jövőre eljön hozzájuk, az ő könyve is csupa arany betűkkel lesz tele.
A tündér elmosolyodott, és így búcsúzott tőlük:
-Boldog Új Évet kívánok!

 

Illusztráció: Jacques-Laurent Agasse festménye