Le_poinsettia_illumine_les_fêtes_de_fin_d'annéeKarácsonykor az emberek örömmel díszítik otthonukat mikulásvirággal. De vajon tudod-e, hogy miért éppen ez a színpompás növény lett a legszebb ünnep egyik szimbóluma?

A történet Mexikóból, egy kis falucskából ered. A legenda szerint az emberek minden évben összegyűltek a templomban Jézus születésének napján, hogy ajándékot hozzanak a Megváltónak. Egy ott élő kisfiú, Pablo is nagyon szerette ezt a hagyományt. Csillogó szemekkel nézte mindig az embereket, akik csodaszép ajándékokat hoztak: gyümölcskosarakat, ruhákat, játékokat. De ahogy teltek az évek, Pablo egyre szomorúbb lett. Látta a sok embert, akik szebbnél szebb ajándékokkal érkeztek, de ő olyan szegény volt, hogy sosem tudott semmit ajándékba adni. Ezért volt annyira bánatos.

Pablo inkább elrejtőzött a templom egyik sarkában, hogy senki ne láthassa, hogy ő nem hozott ajándékot. Ott gubbasztott a sötétben, és keservesen sírdogált. Sűrűn potyogtak a földre a könnyei, s ekkor elkezdett kihajtani belőlük egy gyönyörű, piros szirmú virág. Pablo megértette, hogy a virág Isten ajándéka volt, hogy azt adhassa a kis Jézusnak. Mert ez a virág a szeretet ajándéka volt. Boldogság töltötte el a szívét, és elhelyezte a virágot a többi ajándék mellé. Azt azonban sosem árulta el senkinek, hogy ezek a virágok az ő könnyeiből születtek.

Az emberek olyan szépnek találták Pablo ajándékát, hogy elhatározták, hogy ők is hoznak minden évben hasonlót. Ez a szokás annyira széles körben elterjedt, hogy ma már minden otthonban ott ragyog karácsonykor a tűzpiros levelű mikulásvirág.

Fotó: wikimedia