Vizuális képességfejlesztés otthon 2.

2011. november. 14.

Folytatjuk vizuális képességfejlesztő írásunkat. Az előző részben folyékony festékkel, ezúttal olajpasztellel fogunk dolgozni. Az olajpasztell segítségével a színkeverésre taníthatjuk meg a gyerekeket.

1.Nyomtatás dekorgumival

Szükséges anyagok: fehér kartonok, olajpasztell, dekorgumi,filctollak

A5-es fehér vagy vajszínű kartont hajtsunk félbe, így nagyon szép üdvözlőlapot készíthetünk gyermekünkkel.

Valamilyen kemény alapra, például fakockára ragasszunk fel dekorgumiból előre kivágott mintákat, például virágot, madarat, lepkét. A virágmintát színezzük be filccel, a közepét pirossal, a szirmokat kékkel. Ezekkel nyomtassunk a lapra. A virág szárát vékony fekete filccel rajzolhatja meg a gyermek.

Nyomtatópapírból vágjunk le egy kis darabot, hajtsuk félbe. A papír szélét vastagon dörzsöljük be kék színű olajpasztellel. Helyezzük a papírlapot az üdvözlőlapra, és a kis lapról az ujjunkkal húzzuk át az olajpasztellt a másik lapra. Így szép díszvonalakat varázsolhatunk az üdvözlőlapra, a virág kereteként.

2. A4-es kartonból vágjunk ki általunk készített sablonokat, például egy lepkét.  A kivágott darabra nem lesz szükség. Az A4-es lapon a kivágott minta körvonalának szélét kenjük be olajpasztellel, pirossal, sárgával, kékkel. Ezt a lapot tegyük rá egy üres A4-es lapra, és a gyermek az ujjával húzza át az olajpasztellt a papírra. A színek a találkozásuknál szépen összekeverednek, a sárga és kék  találkozásánál zöld szín lesz, a pirosnál és sárgánál narancs szín, a kék és pirosnál lila. Az alsó lapon csodás szivárványszínben rajzolódik ki a pillangó.

3. Ismét kis üdvözlőlapot készítünk, de ha nem félbehajtott lapocskára dolgozunk, akkor lehet belőle egy kis kép is.

Gyermekünk rajzoljon olajpasztellel egy mintát, például egy tojást a lap közepére, a fehéren maradt részeket széles csíkokban töltse ki piros, sárga, zöld színű olajpasztellel. Cseppentsünk a lapra egy kevés sötét színű festéket, például lilát, majd egy fésűs műanyag lappal gyermekünk húzza szét a festéket a lapon, többféle irányban, míg elő nem tűnik az alatta lévő minta.

Ezek nagyon egyszerű technikák, segítségükkel gyermekünk játékosan, alkotás közben ismerheti meg a színeket. Készítsünk több képet is gyermekünkkel, valószínűleg nem is kell neki ötletet adni, mert a gyerekek maguktól is nagyon kreatívak tudnak lenni.
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031