Vizuális képességfejlesztés otthon 1.

2011. november. 14.

A gyerekek általában nagyon szeretnek rajzolni, festeni. Az alkotás maga örömet jelent számukra. Egy kis odafigyeléssel elérhetjük, hogy jobban megismerje a színek világát, és szép harmonikus, kreatív kompozíciókat hozzon létre.

1. Játék a színekkel

A következő képek elkészítéséhez folyékony festékekre lesz szükségünk. Kaphatóak kifejezetten a gyerekek számára mérgező anyagoktól mentes festékek, amelyekkel csodaszép, élénk színű képeket lehet készíteni. Bár ezek a festékek nem olcsók, ha ügyesen beosztjuk, akkor egy jó darabig kitartanak. Ráadásul nem szükséges minden színt beszerezni, akár négy színnel is elkezdhetjük az alkotást.

Ezeket a folyékony festékeket ecsettel és ujjal is fel lehet vinni a papírra, de ennél sokkal izgalmasabb módjai is vannak a papír befestésének.

Tehát szerezzünk be legalább négy színt, sárgát, lilát, pirosat, zöldet. Szükségünk lesz még néhány fehér színű A4-es kartonra, és egy A4-es méretű kis peremű dobozra, például amiben a nyomtatópapírokat tartjuk, tökéletesen megfelel a célra. Kell még pár darab üveggolyó – erre vigyázzunk, nehogy a gyermek a szájába vegye.

Kezdjünk hozzá az alkotáshoz!

Tegyünk egy fehér lapot a dobozba. Cseppentsünk rá a lila és a zöld festékekből, ne túl sokat, 7-8 helyre borsónyi mennyiséget. Ezután dobjuk bele az üveggolyókat a dobozba. Mondjuk meg gyermekünknek, hogy kezdje el mozgatni a dobozt úgy, hogy a golyók ide-oda guruljanak benne, miközben szépen felhordják a lapra az összes festéket. Ha túl kevés festéket tettünk bele, tegyünk még hozzá egy kicsit.  Ha teljesen kitöltöttük a felületet, óvatosan vegyük ki a golyókat, emeljük ki a színes lapot, és tegyük félre száradni.

Ugyanezt a műveletet hajtsuk végre egy másik fehér lapon, de most használjunk sárga és piros festéket.

Száradás után nagyjából így fognak kinézni a lapjaink:

A festéket egy felfújt lufival is fel lehet vinni a lapra. A gyerekek ezt is nagyon szeretik. Műanyag lapkára nyomjanak piros és sárga festéket, mártsák bele a lufit, és egyszerűen nyomtassanak vele.

A frissen felvitt festék még kenhető a lapon, fésűsen rovátkolt lapkával vonalas mintát varázsolhatnak bele.

Egy jó tanács: a folyékony festékek, és maga a technika is könnyen összepiszkíthatja az asztalt. Ezek könnyen lemoshatók, de ha mégsem szeretnénk, hogy minden festékes legyen, ragasszunk az asztallapra nagyméretű olcsó csomagolópapírt. Ezt máskor is felhasználhatjuk a későbbiekben.

2. Készítsünk képet a színes lapokból!

A zölddel és lilával készített lap lesz a háttér. Mondjuk el a gyermeknek, hogy ez azért szükséges, mert erre kerülnek a világosabb részek, így jobban kiemelkednek majd a sötét háttérből.

 A pirossal és a sárgával kifestett lapokat előre készített sablonokkal, vagy ha ügyesek vagyunk, szabadkézzel felvágjuk. Vágjunk kerek mintát a fejnek, és még lábakat, füleket. Fontos, hogy előre tervezzük el, hogy milyen figurát szeretnénk a lapra rakni.

A kivágott darabokat papírragasztóval rögzítsük a háttérlapon, de például az elefánt ormányához, vagy a nyuszi tojásaihoz (húsvéti kép) használhatunk apró ragasztókockákat – hobbiboltban kaphatók –, melyekkel kiemelkednek a lap síkjából.

Találjunk ki további ötleteket! Ragasszunk bajuszt raffiából, füvet pedig zöld krepp papírból. A nyuszit barna formára vágott hullámkartonba is ‘ültethetjük’.

Az alkotásoknak csak a fantáziánk szabhat határt!

Íme, néhány elkészült kép, melyek a szoba díszei lehetnek:
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031