Ügyeljünk gyermekeink biztonságára a medencében!

2012. március. 31.

A nyár a vakáció, a pancsolás és a lubickolás időszaka. A családok szívesen látogatnak ki a forró napokon a strandokra, hiszen a hőség a víz mellett könnyebben elviselhető. A szórakozás közben azonban oda kell figyelnünk egymásra, főként a gyerekekre, hiszen a víz a fulladás veszélyét is magában rejti.

Sajnos, minden évben történnek olyan katasztrófák, melyek nagyobb odafigyeléssel elkerülhetőek lennének. Hiába vannak életmentők a medencék körül, ez nem mentesíti a szülőket a felelősség alól, hogy nekik is rajta kell tartani óvó tekintetüket gyermekükön.

Természetesen az életmentők azért vannak jelen, hogy felügyeljék a biztonságos fürdőzést, ám a zsúfolt medencékben nem mindig vehető észre, ha valaki bajban van, főként, ha már el is merült. Sokszor még azok sem figyelnek fel a bajbajutottra, akik éppen mellette tartózkodnak a medencében.

Milyen biztonsági lépéseket tehetünk a balesetek elkerülése érdekében?

Először is gyermekünk mihamarabb tanuljon meg úszni szakembertől, lehetőleg már egész kicsi korában.

Ne hagyjuk a medencében felügyelet nélkül gyermekünket, mindig maradjon ott egy felnőtt, aki figyel rá.

Szerezzünk be a kicsiknek védőfelszerelést, legjobb a kar-úszógumi, aminek a segítségével fenn tud maradni a vízen. Ezt akkor sem árt viselnie, ha a medence mellett van, és éppen nem úszik, mert véletlenül is beleeshet a vízbe.

Ha úszókarikát választunk, figyeljünk arra, hogy nem mindegyik biztonságos, ezért szaküzletben szerezzük be. Az úszókarika szintén alkalmas arra, hogy fenntartsa a vízen a gyermeket, de ez is rejt veszélyeket magában. Előfordulhat, hogy a gyermek kibújik belőle, és a lábát akasztja bele a karikába. Ennek következtében a lába a felszínen marad, miközben felső teste víz alá kerül, és egyedül csak nehezen tud ismét a felszínre kapaszkodni.

Akiknek a kertjében van úszómedence, úgy tudnak maximális védelemről gondoskodni, ha biztonságos kerítést szerelnek köré. Így megelőzhető, hogy a gyermek vízbe essen.

Ha vízpartra megyünk nyaralni, a védőfelszerelés és a figyelem ott is első helyen álljon.

Lehetséges, hogy idősebb gyerekünk nem a családdal, hanem a barátaival megy nyaralni. Kérjük meg, hogy a víz közelében körültekintően szórakozzon, ne ugorjon fejest a vízbe, mert egy nem várt akadályba való ütközés súlyos mozgásszervi vagy akár gerincvelői sérülést is okozhat.

A szörföt, a jet-skit, a gumicsónakot védőmellényben használja. A feltűnő színű mellény azért is hasznos, mert ha mégis bajba kerül, könnyebben megtalálják.

Végezetül kössük a lelkére, hogy ha alkoholt fogyaszt, semmi esetre se menjen úszni.

 

Fulladásos baleseteknél minden esetben mentőt kell hívni. Ha a sérült nem lélegzik mesterséges lélegeztetést, ha pulzusa nem tapintható, akkor szívmasszást kell alkalmazni, míg meg nem indul újra a légzés vagy a szívműködés, illetve amíg a segítség meg nem érkezik. Strandokon az életmentők el tudják végezni a szakszerű segítségnyújtást.

Az újraélesztést azonnal meg kell kezdeni. Előfordult már, hogy egy gyermek annak ellenére megmenekült maradandó károsodás nélkül, hogy háromnegyed órát töltött víz alatt.
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031