Testvérféltékenység

2011. november. 14.

Annak érdekében, hogy megelőzzük, hogy nagyobb gyermekünk féltékenysége kistestvére iránt súlyos gondokat okozzon, legjobb, ha már a terhesség alatt felkészítjük az új családtag érkezésére. A féltékenység bizonyos mértékig természetes jelenség, de ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, egészen odáig vezethet, hogy a gyerekek felnőtt korukban sem tudnak majd együttműködni, és segíteni egymást.

Fontos, hogy elmondjuk neki, hogy anyu babát vár. Ezt ne idegentől tudja meg, mert akkor úgy érezheti, hogy valamit eltitkolnak előle.

Engedjük, hogy részt vegyen a kicsi érkezésének minden előkészületében, érezze, hogy bele van vonva, hogy fontos a véleménye. Így látja, hogy szülei számítanak rá. Büszke lesz magára, hogy szükség van a segítségére. A kisgyerekek szeretik hasznosnak érezni magukat, örülnek, ha segíthetnek a felnőtteknek. Mondjuk meg nekik azt is, hogy majd a kicsinek is sok mindent megtaníthatnak.

Szerezzünk be neki olyan gyerekeknek szóló könyveket, melyek a baba fejlődését mutatják be. Engedjük, hogy megfoghassa a mama pocakját, és beszélhessen a kistestvéréhez.

Miután megérkezik a kicsi, ügyeljünk arra, hogy ne fordítsunk kevesebb figyelmet idősebb testvérére. Ami addig közös napi program volt vele, ezután se maradjon el. Ha valami helytelent cselekszik az idősebb a kicsivel kapcsolatban, ne ripakodjunk rá, hanem türelmesen magyarázzuk el, hogy ezt miért nem szabad tenni.

A legfontosabb, hogy a nagytestvérrel éreztessük, hogy a szülőkkel való kapcsolata egyáltalán nem változik meg amiatt, hogy bővült a család. Ő ugyanis pontosan attől fél, hogy ezután őt kevésbé fogják szeretni.

A nagyobb gyermek természetesen szereti kistestvérét, de egy kis féltékenység mindig megbújik a lelkében, ha anyukája éppen nem vele foglalkozik, hiszen ezidáig ezt az időt is vele töltötte, tehát úgy érzi, „rosszul járt”.

Ez idővel múlni fog. A gyermek magától is rájön, hogy az egész család ugyanúgy szereti őt, és semmilyen igényében nem fog hiányt szenvedni.

 Egy családban az is előfordulhat, hogy a nagyobb gyermeknek nincsen oka a féltékenységre, ugyanis a szülők mindennél jobban szeretik elsőszülött gyermeküket. Ez is károsan hat a gyerekek kapcsolatára.

 Az egyenlőtlen bánásmódnak veszekedés, rivalizálás lehet a következménye. Emiatt a gyerekek felnőttként képtelenek lesznek egy-egy feladatot közösen megoldani, nem fognak testvéri segítséget nyújtani egymásnak bármilyen felmerülő probléma esetén – legyen az családi vagy anyagi természetű.
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031