Óvodáskorú gyermek helyes napirendje

2011. november. 14.

Az óvodáskor során egyik legfontosabb feladatunk, hogy felkészítsük gyermekünket az iskolakezdésre. Sokat segíthetünk abban, hogy az átállás zökkenőmentes legyen. Az iskolában a tanítási idő szakaszokra van bontva, a tanítási órák fokozott figyelmet és fegyelmezettséget követelnek a gyerekektől. Mivel az iskolában eltöltött idejük is be lesz osztva, jó, ha már otthon megtanulják, hogy a mindennapi életük különböző periódusokból áll.

A megfelelő napirend kialakításánál legyünk határozottak és következetesek. A rendszertelen életritmus nem csak szellemileg, hanem fizikálisan is rossz hatással van a gyerekek szervezetére.

A kisgyermekeknek napi ötszöri étkezésre van szükségük, amely a reggeliből, a dél körüli ebédből, és könnyű vacsorából áll. Ezeket egészíti ki a tízórai és a délutáni uzsonna, ami főleg gyümölcsökből, tejtermékekből és egy kis péksüteményből álljon.

A házimunkákba, például terítésbe nyugodtan vonjuk be a kicsiket, mert amellett, hogy fejleszti feladattudatukat, még örülni is fognak, hogy segíthetnek.

A napi levegőzésre is figyelmet kell fordítani, nyáron legalább négy, de télen is minimum egy órát töltsön szabad levegőn a gyermek. Ez az immunrendszer erősítése szempontjából is fontos.

A mosakodásra és fogmosásra minden nap azonos időpontban kerüljön sor, ahogy a lefekvésre is. Fontos, hogy gyermekünk inkább korán keljen és korán feküdjön le, semmint, hogy éjjeli bagoly legyen belőle. A legjobb, ha este hét-nyolc óra körül tér nyugovóra.

Az iskolai élethez jó hasznát veszik, ha már előre megtanulják a hét napjait. Ehhez ne egy naptárt adjunk a kezükbe, hanem készítsünk el velük egy hetirendet játékos formában.

A5-ös lapok aljára felírjuk a hét napjait, az egyes napokhoz pedig a gyermek lerajzolja, hogy aznap milyen tevékenységet szokott végezni. A napirendet ugyanígy lerajzolhatjuk, így könnyebben megtanulja, és a szoba falának is díszei lehetnek ezek a rajzok.

 
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031