Óvodáskorú gyermek helyes napirendje

Az óvodáskor során egyik legfontosabb feladatunk, hogy felkészítsük gyermekünket az iskolakezdésre. Sokat segíthetünk abban, hogy az átállás zökkenőmentes legyen. Az iskolában a tanítási idő szakaszokra van bontva, a tanítási órák fokozott figyelmet és fegyelmezettséget követelnek a gyerekektől. Mivel az iskolában eltöltött idejük is be lesz osztva, jó, ha már otthon megtanulják, hogy a mindennapi életük különböző periódusokból áll.

A megfelelő napirend kialakításánál legyünk határozottak és következetesek. A rendszertelen életritmus nem csak szellemileg, hanem fizikálisan is rossz hatással van a gyerekek szervezetére.

A kisgyermekeknek napi ötszöri étkezésre van szükségük, amely a reggeliből, a dél körüli ebédből, és könnyű vacsorából áll. Ezeket egészíti ki a tízórai és a délutáni uzsonna, ami főleg gyümölcsökből, tejtermékekből és egy kis péksüteményből álljon.

A házimunkákba, például terítésbe nyugodtan vonjuk be a kicsiket, mert amellett, hogy fejleszti feladattudatukat, még örülni is fognak, hogy segíthetnek.

A napi levegőzésre is figyelmet kell fordítani, nyáron legalább négy, de télen is minimum egy órát töltsön szabad levegőn a gyermek. Ez az immunrendszer erősítése szempontjából is fontos.

A mosakodásra és fogmosásra minden nap azonos időpontban kerüljön sor, ahogy a lefekvésre is. Fontos, hogy gyermekünk inkább korán keljen és korán feküdjön le, semmint, hogy éjjeli bagoly legyen belőle. A legjobb, ha este hét-nyolc óra körül tér nyugovóra.

Az iskolai élethez jó hasznát veszik, ha már előre megtanulják a hét napjait. Ehhez ne egy naptárt adjunk a kezükbe, hanem készítsünk el velük egy hetirendet játékos formában.

A5-ös lapok aljára felírjuk a hét napjait, az egyes napokhoz pedig a gyermek lerajzolja, hogy aznap milyen tevékenységet szokott végezni. A napirendet ugyanígy lerajzolhatjuk, így könnyebben megtanulja, és a szoba falának is díszei lehetnek ezek a rajzok.

 

Közzétéve ekkor: 2011.11.14. @ 00:03 Szólj hozzá

TrackBack URI a bejegyzéshez: http://mesesarok.blogolj.net/mesek/gyermekneveles/ovodaskoru-gyermek-helyes-napirendje/trackback/

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Szólj hozzá