Ön melyik szülő-típusba tartozik?

2011. november. 14.

Vannak szigorú, határozott és engedékeny szülők. De vajon melyik a legjobb a gyermek fejlődésének szempontjából?

Ahhoz, hogy tudjuk, milyen a szülői ház úgymond ’nevelési stratégiája”, nem kell megvizsgálni sem az anyukát, sem az apukát. Már óvodáskorban minden visszatükröződik a gyermek viselkedésén.

túlzott szigort alkalmazó szülők gyermekei szorongók, gyakran elégedetlenek és zárkózottak, magukba forduló személyiséggel rendelkeznek. Egy gyermek stresszként éli meg, ha túl sokat követelnek tőle, hát még ha olyat, melyek meghaladják a képességeit. Ha csak utasításokat kap, miközben fontos dolgokat – például, hogy miért kérik azt tőle, vagy ő mit szeretne – nem beszélnek meg vele, nem lesz kiegyensúlyozott.

Mikor azonban a szigor helyett következetességről és határozottságról beszélhetünk a nevelői oldalról, az már pozitívan hat a gyermekre. Fontos, hogy úgy kérjünk bizonyos dolgokat tőle, hogy annak okát meg is magyarázzuk, és mindezt egy szeretetteljes légkörben tegyük. Így a család legfiatalabb tagja érteni fogja, hogy mindent az ő érdekükben teszünk és kérünk. Határozott szülőknek a gyermeke is határozott, nyitott a világra, és fegyelmezett.

Bár szinte biztos, hogy egy kisgyermek nagyon élvezi, ha szülei mindent megengednek neki, ez a szülői magatartás hat a legrosszabbul a gyermekre.

Mindent megtehet, amit akar, akkor sem szólnak rá, ha rosszul viselkedik. Ez végső soron a gyermekben bizonytalanságot szül, mert nem tudja eldönteni, hogy mikor cselekszik helyesen vagy helytelenül, nehezen lesz fegyelmezhető, ami később komoly magatartási problémákhoz vezethet, és kevésbé fogja érdekelni az őt körülvevő világ is.

Bizonytalanná tehetjük a gyermeket a túlzott féltéssel is. Ha nem engedjük, hogy önmaga fedezze fel a képességeit, és annak határait, akkor félénkké és bátortalanná válik.

A nevelés során mindig az a legfontosabb, hogy a gyermek érezze a szülők feltétlen szeretetét, biztosítva legyen számára a nyugodt családi légkör. Állítsunk fel számára világos és érthető szabályokat, de bármit is kívánunk meg tőlük, mindig legyen idő arra, hogy ennek okait megbeszéljük vele.
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031