Legyen önzetlen a gyermekünk!

2011. november. 13.

Ha észrevesszük, hogy gyermekünk nem szereti kölcsönadni a játékát, vagy dühös, ha pajtásai elveszik tőle, akkor ideje lefaragni önző megnyilvánulásait. Már óvodáskorban megtaníthatjuk arra, hogy legyen nagylelkű, segítőkész és önzetlen.

A szülőknek nagyon türelmesen, megértően kell ismételten rávezetni erre, anélkül, hogy a gyermek kényszernek érezné a helyes cselekvést. Meg tudja tanulni, hogy nem csupán kapni, hanem adni is öröm, miközben az is rögzül benne, hogy másoknak segíteni kell. Egyedüli gyerekekre sokkal jellemzőbb, hogy amikor közösségbe kerülnek nehezebben osztják meg a tulajdonaikat társaikkal, mert otthon megszokták, hogy minden az övék. Az a gyermek, akinek testvére vagy testvérei vannak, már otthon megtanulja, hogy mindent meg kell osztani egymással, így náluk ritkábban jelentkezik ilyen probléma a kortárs csoportjaikban.

A gyerek-szülő párbeszéd nagyon fontos, időről-időre el kell magyarázni, hogy azzal, hogy egy társának odaadja a játékát, nem jelenti azt, hogy többé nem kapja vissza, hanem másnak örömet okoz ezzel. Sőt, kis barátjától is kaphat kölcsönbe egy játékot.

Játékosan is erősíthetjük benne a pozitív tulajdonságot. A szülővel való együttjátszás azért is rendkívül fontos, mert egy kisgyermek a szüleit tekinti legfőbb mintának és követendő példának.

Végezetül nagyon fontos a megerősítés, amit pozitív visszajelzéssel érhetünk el. Valahányszor helyesen cselekszik, ne felejtsük el megdicsérni. Így büszke lesz saját magára, és sokkal szívesebben ismétli meg az önzetlen magatartást a jövőben is.

 
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031