Kire ütött ez a gyerek?

2012. március. 31.

Vajon mi befolyásolja gyermekünk egyéniségét, viselkedését, szokásait? Örökletes tényezők, nevelési stílusunk vagy társadalmi hatások állnak a háttérben? 

Természetesen mindegyik nézőpontnak szép számmal akadnak képviselői.

Például, ha a gyermekünk a kortársaival szemben agresszívan viselkedik, a biológiai nézőpont hívei ezt egyértelműen genetikai okokkal és hormonális folyamatokkal magyarázzák.

A viselkedéspszichológusok szerint azonban a gyermek magatartását az határozza meg, hogy a szülők mennyire következetesen jutalmazták vagy büntették. Ha a gyermek agresszív megnyilvánulásai nem lettek „leépítve” azáltal, hogy a felnőttek azokat helytelenítették, akkor a gyermek nem fogja levetkőzni a negatív tulajdonságait.

A szociálpszichológia a társadalomból jövő hatásokat teszi felelőssé. A gyerekek ugyanis nagyon fogékonyak a környezetükből érkező ingerekre, és azokra igen érzékenyen reagálnak. Ha önmaga körül agresszív megnyilvánulásokat tapasztal, az belőle is kiválthat ilyenfajta viselkedést. Ez vonatkozik a televízióban látható erőszakos, durva jelenetekre is. Sajnos, előfordult már, hogy egy kisgyermek azért ugrott rá fiatalabb kistestvérére, mert a tévében látottakat akarta leutánozni.

Szülőként eldönthetjük magukban, hogy melyik nézettel értünk leginkább egyet. Valószínűleg „tisztán” egyik tényező sem tehető felelőssé gyermekünk személyiségének kialakulásáért, sem pedig a viselkedéséért.

Hiszen bármennyire igyekszünk tudatosan és helyesen nevelni, a körülöttünk lévő társadalmi hatásokat nem tudjuk teljesen kizárni az életünkből. A szülő feladata, hogy ezekre időben reagáljon, és szakítson időt arra, hogy gyermekével leüljön, és megbeszélje ezeket a dolgokat.

És még ha egy gyermek a génjeiben is hordozná a túlzott agresszivitást, vagy bármilyen nem kívánatos jellemvonást, az sem jelenti azt, hogy helyes neveléssel, ne lehetne ezt korrigálni, és a jó irányba terelgetni.
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031