Kire ütött ez a gyerek?

Vajon mi befolyásolja gyermekünk egyéniségét, viselkedését, szokásait? Örökletes tényezők, nevelési stílusunk vagy társadalmi hatások állnak a háttérben? 

Természetesen mindegyik nézőpontnak szép számmal akadnak képviselői.

Például, ha a gyermekünk a kortársaival szemben agresszívan viselkedik, a biológiai nézőpont hívei ezt egyértelműen genetikai okokkal és hormonális folyamatokkal magyarázzák.

A viselkedéspszichológusok szerint azonban a gyermek magatartását az határozza meg, hogy a szülők mennyire következetesen jutalmazták vagy büntették. Ha a gyermek agresszív megnyilvánulásai nem lettek „leépítve” azáltal, hogy a felnőttek azokat helytelenítették, akkor a gyermek nem fogja levetkőzni a negatív tulajdonságait.

A szociálpszichológia a társadalomból jövő hatásokat teszi felelőssé. A gyerekek ugyanis nagyon fogékonyak a környezetükből érkező ingerekre, és azokra igen érzékenyen reagálnak. Ha önmaga körül agresszív megnyilvánulásokat tapasztal, az belőle is kiválthat ilyenfajta viselkedést. Ez vonatkozik a televízióban látható erőszakos, durva jelenetekre is. Sajnos, előfordult már, hogy egy kisgyermek azért ugrott rá fiatalabb kistestvérére, mert a tévében látottakat akarta leutánozni.

Szülőként eldönthetjük magukban, hogy melyik nézettel értünk leginkább egyet. Valószínűleg „tisztán” egyik tényező sem tehető felelőssé gyermekünk személyiségének kialakulásáért, sem pedig a viselkedéséért.

Hiszen bármennyire igyekszünk tudatosan és helyesen nevelni, a körülöttünk lévő társadalmi hatásokat nem tudjuk teljesen kizárni az életünkből. A szülő feladata, hogy ezekre időben reagáljon, és szakítson időt arra, hogy gyermekével leüljön, és megbeszélje ezeket a dolgokat.

És még ha egy gyermek a génjeiben is hordozná a túlzott agresszivitást, vagy bármilyen nem kívánatos jellemvonást, az sem jelenti azt, hogy helyes neveléssel, ne lehetne ezt korrigálni, és a jó irányba terelgetni.

Közzétéve ekkor: 2012.03.31. @ 13:34 Szólj hozzá

TrackBack URI a bejegyzéshez: http://mesesarok.blogolj.net/mesek/gyermekneveles/kire-utott-ez-a-gyerek/trackback/

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Szólj hozzá