Honnan tudhatom, hogy kreatív a gyermekem?

2011. november. 13.

A kreativitás, ahogy azt a pedagógiai lexikonban is olvashatjuk, nem más, mint teremtőképesség, alkotóképesség. A kreatív gyerekek magukban hordozzák az új gondolatokat, és sokszor másképp közelítenek egy-egy megoldandó problémához. Nem mindig könnyű az életük. Kortársaiknak nem mindig nyeri el a tetszését, ha azt látják, hogy kreatív társaik fejében sokkal jobb ötletek születnek. A családnak is meg kell tanulnia, hogyan viszonyuljon a gyermekhez, ha nem szeretné elnyomni benne ezt a pozitív képességet.

Gyermekünkön a kreativitás jegyeit láthatjuk, ha:

– jellemző rá a kíváncsiság, sokat kérdez

– kitartóan végez egy-egy feladatot, fáradhatatlanul, míg be nem fejezi

– olykor újszerű módon old meg egy problémát

– sok minden érdekli

– szeret önállóan cselekedni

– jó humorérzékkel van megáldva

– eredeti ötletei vannak

– gazdag fantáziavilággal rendelkezik

– érzékeny a körülötte lévő világ történéseire

– általában türelmetlen

– szeret alkotni, létrehozni új dolgokat – szobrászkodni, festeni, írni, zenét szerezni

 

Érdekes, hogy a kreatív gyerekekre egyfajta kettősség is jellemző: egyszerre nyitott és zárkózott a személyiségük, szeretnek bohóckodni, de ugyanakkor komolyak is, és legalább annyira rendszeretők, mint amennyire rendetlenek. Ezek a tulajdonságok egyébként felnőtt korban is megmaradnak, hozzátartozik a kreatív személyiségükhöz. Változtatni ezen nem lehet, és nem is érdemes.

A kreativitásról érdemes tudni azt is, hogy nem áll egyenes arányosságban az IQ-val. Egy magas intelligenciahányadossal rendelkező gyermek nem feltétlenül kreatív, ugyanakkor  átlagos IQ-val is lehet kreatív gyermekünk

A szülőknek feltétlenül pozitívan kell hozzáállni kreatív gyermekükhöz, támogatni kell a kibontakozásban. Örüljünk új ötleteinek, és dicsérjük meg ezekért, mutassuk, hogy mennyire érdekel bennünket, amit mond vagy csinál, hagyjunk neki önállóságot, és segítsük abban, amit kér.

Ha ennek ellenkezőjét tesszük, és nem fogadjuk el új gondolatait, akkor szorongást keltünk benne, és gátoljuk abban, hogy a kreativitása kibontakozhasson.

Az iskolában majd arra is fény derül, hogy milyen területen tudja kamatoztatni tudását. Ez ügyben szorosan működjünk együtt a nevelőkkel.

 

 
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031