Hogyan legyen boldog gyermekünk?

2012. március. 31.

Mit kell tennünk a mindennapokban ahhoz, hogy gyermekünk boldog és kiegyensúlyozott legyen?

Az első és legfontosabb, a szeretet kifejezése. Minél gyakrabban nyilvánítsuk ki feléjük szeretetünket, és fordítsunk rájuk kellő figyelmet, töltsünk velük minél több időt. Tervezzünk közös programokat.

harmonikus családi légkör elengedhetetlen az egészséges lelki fejlődés szempontjából. Ha a szülők idegesek, sok a veszekedés, az a gyermek kedélyállapotára és idegrendszerére is kihat, őt is feszültté, idegessé teszi.

Egy és három éves kor között a gyermek már tisztában van azzal, hogy bízhat a szüleiben, ez a bizalom a születéstől kezdve egyéves korig alakul ki, amennyiben a csecsemő igényit kielégítik, és szeretettel teli légkör veszi körül. (Ha a bizalom nem alakul ki, a gyermek bizonytalanná és félszeggé válik).

A következő lépés, hogy elkezd önállóan cselekedni, természetesen csak olyan dolgokat, amelyek nem haladják meg a képességeit. Mindezeket persze szülői felügyelet mellett tegye. Erőn felül ne követeljünk tőle, mert akkor nem fog bízni a képességeiben és bizonytalanná válik. Az önálló feladatvégzés az iskolát megelőző életszakaszban is fontos, mert segíti a gyermeket felkészíteni az iskolai életre, magabiztosabbá és elégedettebbé teszik a sikeresen teljesített feladatok.

Fontos szerepe van a jutalmazásnak is. Mindig dicsérjük meg a gyermeket, ha helyesen cselekszik. Ugyanakkor a negatív megnyilvánulásokat se hagyjuk szó nélkül.

Biztosítsuk a gyermek számára az egészséges életmód lehetőségét, mind a táplálkozásban, mind a mozgás területén. Csak egy egészséges gyermek képes arra, hogy megfelelően teljesítsen. Ha a család vallásos, természetesen ebben a szellemben fogják nevelni gyermeküket is. Az erkölcsi nevelés pozitív hatásai, hogy erősítik a személyiséget, lelkileg pedig megnyugtatja a gyermeket.

Végezetül, törekedjünk arra, hogy a valóság talaján neveljük a gyermeket, ne legyenek nagyravágyók, így elkerülhetjük, hogy esetleg később csalódniuk kelljen.

Ha mindezeket az irányelveket követjük, és gyermekünk érzi a biztonságot, a szeretetet, és nyugodt családi légkör veszi körül következetes szülőkkel, akkor valóban boldog gyermekkora lesz.
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031