Balkezes gyerekek

2011. november. 13.

Az óvodába kerülve a gyerekeknél már kialakul a kezesség. Általában 90 százalékuk jobbkezes, és mindössze egytizedük balkezes. Mivel a balkezesség veleszületett tulajdonság és genetikai okai vannak, helytelen lenne, ha a jobb kéz használatát erőltetnénk a gyermekre.

Már magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns. Balkezeseknél a jobb agyfélteke a domináns.

Bal kezes gyermek megtanulhat jobb kézzel is írni, de nem szabad erőltetni, hogy a jobb kezét részesítse előnyben. Ezzel ugyanis megzavarhatjuk a finommotoros mozgását, például az ujjak precíz fogását. Ugyanakkor mivel a jobb számára nem természetes, és vele ügyetlenebb lesz, idegessé, nyugtalanná, bizonytalanná válhat, emellett kialakulhat olvasási, írási és számolási nehézség, diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia, de felléphet egyensúlyzavar is.

Mivel a világunkban a jobbkezesek vannak túlsúlyban, a balkezes gyerekekre jobban oda kell figyelni az iskolában, és otthon is sokat segíthetünk nekik. Szerezzünk be nekik balkezes eszközöket, ollót, tollat. A jobbkezesek számára készített tárgyakat nehezebben tudják használni, és ha emiatt ügyetlenebbnek érzik magukat, romlik az önbecsülésük és a magabiztosságuk.

A cipőfűző megkötését szemből tanítsuk meg nekik, így könnyebben el tudják sajátítani.

Az írás tanulása is kissé nehézkesebb számukra, mert nem könnyű leutánozni a jobbkezes tanító néni által bemutatott mozdulatsort. Számukra a természetes, kényelmes írásirány a jobbról balra lenne. A balról jobbra írás során saját kezükkel takarják le a leírtakat, ráadásul a kezük is összepiszkolódik, ezért gyakran ’felülről’ próbálnak írni, behajlítva a csuklójukat. Az is előfordulhat, hogy a gyermek jobbról kezd el írni, de ezt idővel korrigálni fogja. A szoktatásban úgy is segíthetjük, ha a füzet bal sarkába rajzolunk valamit, például egy szívecskét, és megtanítjuk, hogy mindig a szív felőli oldalról kezdünk írni.

Az iskolában célszerű, ha a baloldalon ülnek, így padtársával nem fog a könyöke folyton összeütközni írás közben.

 Összességében elmondható, hogy a balkezességnek vannak előnyei és hátrányai is. A hátrányok pusztán abból fakadnak, hogy a legtöbb eszközt műszakilag jobb kézre tervezték.

Viszont sportolásnál már előnyt jelent, mert az ellenfél nem szokott hozzá a fordított alapállású sporttárshoz. Autóvezetéskor is ügyesebben manővereznek a balkezesek sebességváltás közben.

A kreativitás, matematikai gondolkodás területén a jobb agyfélteke dominanciája miatt akár jobbak is lehetnek társaiknál.

Számtalan híres művész bizonyítja ezt, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Pablo Picasso, Arisztotelész, Marie Curie és Isaac Newton is balkezesek voltak.
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031