Az anyatejjel táplált gyerekeknek erősebb az immunrendszere

2011. november. 13.

Eddigi kutatások számos esetben bebizonyították, hogy annak a gyermeknek, akit édesanyja az első hat hónapban szoptatott, ellenállóbb lesz a szervezete a betegségekkel szemben. Legújabb kutatások szerint az asztma kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A hollandiai Erasmus Medical Centre kutatói felfedezték, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket nem anyatejjel tápláltak, 50 %-kal nagyobb az esélyük arra, hogy életük első négy évében asztmásak lesznek. Ezen kívül gyakrabban fog náluk előfordulni nehézlégzés és száraz köhögés.

Abban az esetben is nő kis mértékben a betegség kockázata, ha az anyatej mellett a gyermek szilárd táplálékot és tápszert kapott.

A tanulmány 4 éves korig vizsgálta a gyermekeket, a továbbiakban az ennél idősebb gyerekeket szeretnék bevonni a kutatásba, hogy megtudják, rájuk nézve milyen védő hatása van a szoptatásnak.

Korábbi tanulmányok már számos pozitív hatását kimutatták az anyatejes táplálásnak, többek között az erősebb immunrendszert, erősebb lábizmokat kamaszkorban, valamint az allergia, elhízás, cukorbetegség és bőrbetegségek elleni védő hatást.

A gyermek számára hat hónapos korig az anyatej jelenti a legtökéletesebb táplálékot, hiszen a fejlődés szempontjából legtökéletesebb arányban tartalmazza a fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitamin- és ásványi anyagot. Csak akkor nem szoptathat az anya, ha valamilyen súlyos betegség miatt –tüdő vagy vesebetegség miatt- az orvos nem engedi.

A szoptatás az édesanyára nézve is pozitív hatású, hiszen csökkenti az emlő- és petefészekrák kialakulásának kockázatát. Nem utolsósorban pedig a szoptatás erősíti az anya és gyermeke közötti érzelmi kapcsolatot.
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031