A tervezett gyerekek okosabbak

2012. március. 31.

Egy brit kutatás szerint az előre tervezett gyerekek mind a kognitív – gondolkodási, megismerési területen – mind a szóbeli kifejezőkészség tekintetében számottevően jobban teljesítenek, mint nem tervezett társaik. Ennek hátterében azonban nem a családtervezés, hanem valószínűleg súlyosabb társadalmi problémák állnak.

A tanulmányból kiderül, hogy az 5 éves gyerekek körében 5 hónappal előbbre járnak szókincs tekintetében a tervezett gyerekek, míg 8-9 hónappal a korukat megelőzve azok, akik meddőségi kezelés után születtek.

A brit kutatók szerint viszont egyértelműen megmutatkozik az eredményekben, hogy szoros összefüggés mutatható ki a családi háttér, az életminőség, és a gyermeki képességek között. A tervezett gyerekek szülei ugyanis idősebbek, iskolázottabbak és jobb módban élnek. (A tanulmány a BMJ.com oldalán jelent meg).

Tehát valójában nem a gyerekek közötti szellemi teljesítőképességek között van különbség, hanem eleve determinálja őket az, hová születnek. A legfőbb cél tehát a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása kellene hogy legyen.

Azokat a gyerekeket, akik a szegénységből adódóan vannak lemaradva társaiktól, nevezzük hátrányos helyzetűeknek. Nekik sokszor a testi fejlődésük sem kielégítő a nem megfelelő táplálkozás miatt. Nehéz egy olyan gyermektől jobb teljesítményt várni, akinek korog a hasa.

A hátrányos helyzetű családoknál sokszor a nevelési ismeretek is hiányosak. A motiváció is kisebb a gyerekekben, mert a szülők sem tartják annyira fontosnak a tanulást, hiszen úgy vélik, az ő boldogulásukat sem segítette. Ez a jövőjükre is kihat, hiszen az a gyermek, akinek nem volt az iskolában sikerélménye, helyette főként kudarcok érték, nem vágyik magasabb szintű iskolába, ahol még nagyobb a követelmény.

A magasan képzett szülők ellenben a sikeres jövő megalapozásának tekintik a jó iskolai tanulmányokat, és gyermekük felé is egyértelműen jelzik, hogy fontosnak tartják a tanulást.

A hátrányos helyzetű gyermekek nem szereznek olyan tapasztalatokat, és nincs részük olyan élményekben, mint a gazdagabb szülők gyermekei, akiknek lehetőségük van kirándulni, múzeumba, különórákra járni, könyveket vásárolni.

 Az ilyen gyerekeknek az iskola sokat segíthet, hogy legalább ott étkezhessen megfelelően, és a pedagógusoknak is jobban oda kell figyelni rájuk, hogy segítsék tanulásukat, és megpróbáljanak nekik plusz motivációt adni.
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031