A televízió szerepe a gyermek életében

Bizonyított tény, hogy számos olyan tévéműsor és film van, amely a gyermeket pszichésen károsan befolyásolja.

Manapság már segítséget kapunk, hogy egy-egy film megtekintése hány éves kortól ajánlott szülői felügyelet mellett. Mit is jelent a szülői felügyelet? Nem csupán azt, hogy együtt nézzük meg gyermekünkkel a tévéműsort, hiszen az, hogy a családtagok közösen néznek meg egy adást, még nem jelent semmit, ráadásul a tévé sokszor teljesen elvonja egymástól a figyelmünket, és nem is kommunikálunk egymással.

Nagyon fontos lenne, hogy egy-egy közös filmélmény után legalább néha megbeszéljük a látottakat a gyermekkel. Nem kell erőltetett módon megmagyarázni, hogyan értelmezzen bizonyos dolgokat. Elég, ha megkérdezzük, hogyan tetszett neki a műsor, és közben számára észrevétlen módon, javítsuk ki azt, amit rosszul értelmezett, és erősítsük meg, amit helyesen látott.

A családnak elsődleges szerepe van abban, hogyan formálja gyermeke ízlésvilágát. Lehet, hogy semmit nem mond a műsorokról, de már azzal követendő példát mutat, hogy milyen filmeket vagy csatornákat választ.

Gyakori hiba, hogy a szülők szélsőségesen állnak a tévénézéshez. Vannak, akik teljesen eltiltják gyermeküket a tévétől, mások egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy mit néznek a család legkisebbjei.

Az eltiltás azért nem jó, mert tagadhatatlanul számtalan értékes műsortól fosztjuk meg a gyermeket, amiből sokat tanulhatnak, gondoljunk csak a természetismereti filmekre. A hasznos programok segítségével nyitottabbá válnak a körülöttük lévő világra, jobban megismerik, és elkezdik megkülönböztetni a valóságot a fikciótól.

Ugyanakkor az erőszakos jeleneteket tartalmazó filmekre valóban nincs szüksége egy gyermek lelki világának.

Ne találjunk kivetnivalót abban, hogy a gyerekek vonzódnak a televízióhoz, internethez, hiszen ez életkori sajátosságukból fakad. Ég bennük a tudásvágy, és a média az információk kimeríthetetlen forrását jelenti. Ugyanakkor láthatják benne példaképeiket, tini-bálványaikat, akiket követendő mintának tekintenek. A játékokról nem is szólva, melyek arra ösztönzik őket, hogy próbára tegyék tudásukat, képességeiket. Egy friss tanulmány szerint az európai gyermekek 75%-a rendszeresen használja az internetet már hatéves korától!

Ilyen vonzalom mellett ne csodálkozzunk, ha a tiltás csak konfliktushoz vezet. Ezért segítsünk válogatni nekik a kínálatból, igyekezzünk példát mutatni, ne felejtsük el néha megbeszélni a látottakat. Ugyanakkor ne hagyjuk, hogy a tévénézés háttérbe szorítsa az olvasást, a szabadban való időtöltést, és csökkentse az egymással töltött időt.

 

Közzétéve ekkor: 2012.03.31. @ 13:53 Szólj hozzá

TrackBack URI a bejegyzéshez: http://mesesarok.blogolj.net/mesek/gyermekneveles/a-televizio-szerepe-a-gyermek-eleteben/trackback/

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Szólj hozzá