A tanulás motiválása otthon

2011. november. 13.

Vannak olyan gyerekek, akik különösebb nógatás nélkül is szívesen tanulnak, elsősorban azokat a tantárgyakat, amelyeket szeretnek, és érdekli őket.

Persze azért egy kis extra motiváció nekik sem árt, és azoknak a tanulóknak sem, akiket már az iskolai órák is annyira „lefárasztanak”, hogy otthon nem igazán akaródzik ismét a könyv fölé hajolni.

legkézenfekvőbb motiváló tényező a jutalmazás, ez a legrégebbi módszer, melyet a szülők bevetnek. Jó jegyért valami jár cserébe a gyermeknek, ajándék, kirándulás, vagy bármi, amire vágyik. A jutalmazást mindig helyezzük előtérbe a szidalmazás helyett. A büntetés nem fogja rávenni a gyermeket, hogy jobban tanuljon, sőt, még jobban elfordulhat tőle. Helyette segíteni kell neki, hogy képességeihez mérten emelkedjék a teljesítménye.

Dicsérettel is sokat tehetünk ez ügyben. Némelyik tanulót az is elkeseríti, ha azt látja, hogy osztálytársai jobban teljesítenek nála. Őket bátorítani kell, hogy igenis képesek ők is elsajátítani a tananyagot, és semmi okuk versenyezni a többiekkel. Hozzák ki magukból azt, ami bennük rejlik, és mondjuk meg nekik, hogy azzal mi már elégedettek leszünk.

Mindig ajánljuk fel a segítségünket. Az együtt tanulás is sokat segít, még ha nem is konyítunk a tananyaghoz, legalább érzi, hogy nincsen magára hagyva. Ráadásul, mivel ő naprakészebb a tanulnivalóban, magától is rá fog jönni a megoldásokra. A gyermek maga is fontosabbnak fogja tartani a tanulást, ha azt látja, hogy a szülei is annak tartják. Ahol a szülőket nem érdekli a gyerek iskolai teljesítménye, ott a gyermektől sem várható el, hogy ez központi kérdés legyen az életében. Előfordul, hogy a szülők azért nem tartják fontosnak a tanulást, mert a saját életükben sem értek el vele sikereket, és nem mozdította elő a karrierjüket.

Ha végképp úgy érezzük, hogy nem tudunk segítségére lenni a tanulásban a nebulónak, akkor engedjük meg, hogy osztálytársaival közösen tanuljon otthon. A kortársakkal való együtt tanulás nagyon hatékony lehet, ahogy együtt átbeszélik a tananyagot, szinte észrevétlenül rögzül egy csomó információ bennük, miközben őket is jobban összekovácsolja a közös „szenvedés” a tantárgy fölött.

Magyarázzuk meg a gyermeknek a tanulás célját. Hogy egy adott anyag, amit éppen tanul, azért kell, hogy a későbbieket jobban megértse. Ha nem sajátítja el az alapokat, akkor utána nem fog boldogulni a nehezebb feladatokkal. Lássa be, hogy saját érdeke, hogy leüljön az íróasztalához, mert ma csak egy rövidebb anyagot kell megtanulnia, de ha ez kimarad, akkor sokkal nehezebb dolga lesz a felhalmozódott anyagmennyiséggel.

Színesebbé tehetjük számukra az iskolai tárgyakat, ha kiegészítésképpen érdekes könyveket vásárolunk nekik, ami egy adott témakörhöz kapcsolódik. Ilyenek a nyelvkönyvek, vagy a biológiai, történelmi témájú könyvek, verses kötetek. A tanuló sokszor szívesebben veszi kézbe ezeket, mint a tankönyveit, noha ugyanazt vagy még több információt tanulhat belőlük.

Azok a gyerekek pedig, akik képességeikből adódóan gyorsabban sajátítják el a kötelező anyagot, szinte meg is követelik, hogy plusz információk birtokába jussanak.

 
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031