A játék szerepe a gyermek életében

2011. november. 13.

A játék nem pusztán örömforrás egy kisgyermek számára, hanem nagyon fontos tanulási terep is, ahol olyan alapvető képességeket sajátít el, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be abban, hogy egy óvodáskorú gyermekből zökkenőmentesen legyen sikeres kisiskolás.

Nem baj, ha egy gyermek egyedül játszik, de ha van rá lehetőségünk, néhanap csatlakozzunk gyermekünkhöz. A játék során felmerülő pozitív magatartásformákat így van módunk megerősíteni egy-egy dicsérő szóval, a negatív megnyilvánulásokat pedig kijavítani. Remek alkalom az együttjátszásra, ha otthon készítjük el a különböző játékokat, bábukat. Papírból hajtogathatunk csónakot és számos figurát, anyagdarabokból babát készíthetünk, megunt zoknira vagy kesztyűre gombszemeket varrva kézbábot csinálhatunk, ősszel különféle terméseket gyűjthetünk, és terménybábokat állíthatunk össze belőlük. A készítés közben a gyermek egyre jobban megismeri környezetét, fejlődik a kézügyessége, bővülnek ismereti a körülötte lévő világról. Mindig mondjuk el, hogy éppen mit és mivel csinálunk, például vágunk az ollóval, varrunk a tűvel kék színű anyagot, mert ezáltal bővítjük szókincsét is.

A játék során kezdetben mindig szüleikkel azonosulnak a gyerekek, apuka vagy anyuka szerepébe bújnak, és leutánoznak számos olyan tevékenységformát, amit otthon látnak, úgy mint takarítás, főzés. Ezek a fontos tevékenységek is a játék során rögzülnek bennük.

A játszás fontos részét képezik a mozgásos játékok, futás, ugrálás, labdázás, biciklizés. A különféle gyakorlatok nem csak az ügyességet és egyensúlyérzéket fejlesztik, hanem a figyelmet és a koncentrációképességet, valamint a kitartást is. A gyermekek egymással való versenyzésének is pozitív hatásai vannak, mert segít megtanítani a kudarcok elviselését. Fontos, hogy ne iskoláskorban érje a gyermeket az első kudarcélménye, mert akkor már nehezebben tudja feldolgozni.

Végezetül, a játék a gyermek számára jelenthet aktív pihenést is. Ha valamilyen szellemi tevékenységtől elfáradt, nem kell azonnal az alvásra gondolni, hiszen a fáradt elme leghatásosabb ellenszere, ha kimegyünk egy kicsit gyermekünkkel a szabadba egy kis játékos mozgásos tevékenységet végezni.
TrackBack URI | Hozzászólások RSS

Szólj hozzá!

Név

E-mail

Honlap

Mondd el mit gondolsz

  2017. október
  h k s c p s v
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031